Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Νέοι κανόνες από Ευρωκοινοβούλιο για την βελτίωση επεξεργασίας αστικών λυμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που επετεύχθη με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2024 σχετικά με την αναθεώρηση των προτύπων της ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτων και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων με σκοπό την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά, επικαιροποιήθηκαν οι κανόνες της ΕΕ για τη συλλογή, επεξεργασία και απόρριψη των αστικών λυμάτων.

Τι ακριβώς όμως σημαίνει μια τέτοια απόφαση;

Η νομοθεσία θα βελτιώσει σημαντικά τα πρότυπα διαχείρισης των υδάτων και επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη, ιδίως με τους νέους κανόνες για την απομάκρυνση των μικρορυπαντών που προέρχονται από φάρμακα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από όλους τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων, κατά περίπτωση, ιδίως σε περιοχές με κίνδυνο λειψυδρίας.

Έως το 2035, τα αστικά λύματα θα υποβάλλονται σε δευτεροβάθμια επεξεργασία, δηλαδή απομάκρυνση της βιοαποδομήσιμης οργανικής ύλης, προτού απορριφθούν στο περιβάλλον.