Πόσες από εμάς δεν έχουμε βρει παρηγοριά σε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το παγωτό ή τα ζυμαρικά μετά από μια δύσκολη μέρα; Ιδιαίτερα, όταν νιώθαμε κουρασμένες και λυπημένες… Κι αυτό, γιατί το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
Όπως αναφέρει η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στο Entirely Nourished, ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές στη διάθεση, κόπωση, διαταραχές ύπνου και φλεγμονές, οδηγώντας σε συναισθήματα νωθρότητα και κατάθλιψη. Από την πλευρά της, η Christine Byrne, διαιτολόγος προσθέτει ότι το να βασίζεσαι στο φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης συναισθημάτων, όπως η πλήξη, το άγχος, η μοναξιά ή η λύπη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σου.